Zoltnera alus

Zoltnera darītava kopā ar restorānu Kroņaucē atvērta jau gandrīz gadu, izpelnījusies daudz uzslavu gan par ēdiena kvalitāti, gan par dizainu. Es tur aizbraucu pirms 2 mēnešiem, jūnija sākumā. Patīkama apkārtne, plaši skati uz sulīgi zaļiem labības un citādu kultūru laukiem. Restorānā ērti iekārtotas telpas, jauka atmosfēra un ļoti laipna apkalpošana. Kopumā labs un gards ēdiens – ēdu gan sev pasūtīto, gan paknibināju no līdzbraucēju porcijām, tādējādi nogaršojot pietiekoši lielu daļu tās nedēļas ēdienkartes. Ļoti nopriecājos, ka ārpus Rīgas un lielākajām pilsētās parādās aizvien vairāk tik patīkamu vietu.

Zoltnera alus apkaime

Bet tagad par alu, kuru Zoltnerā gatavo uz vietas. Diemžēl kontrastē ar visu pārējo, jo alus ir visai viduvējs. Viduvējs tādā nozīmē, ka nav, kur piesieties, bet nav arī, ko īpaši slavēt. Alus nekļūst automātiski labs tikai tādēļ, ka tajā nav defektu. Alus Zoltnerā ir divu veidu – iesalainais lāgeris parastais un vēl viens tāds pats, tikai ūdeņaināks. Viegls iesala saldums, neuzbāzīgi apiņi – kopumā viss korekti un labi dzerams, bet nekas tāds, kas liktu šo alu atcerēties vai to izceltu citu, tikpat līdzīgu Latvijas lāgeris vulgaris vidū.

Zoltnera gaišais un pusgaišais alus

Zoltnera restorānā pie ēdiena tiek piedāvāti aptuveni četrdesmit (es saskaitīju) dažādi vīni no deviņām pasaules valstīm, kas piemēroti dažādiem ēdieniem un gaumēm. Pat samērā pieklājīgi vīni. Taču ir tikai divas gandrīz identiskas alus šķirnes. Neuzbāzīgas, bez īpašām garšas un smaržas īpašībām, tā, lai patiktu vidējam alus dzērājam. Arī citur brūvēts un atšķirīgs alus nav – loģiski, jo mums taču pašiem sava darītava, neiesim citu alu pārdot. Tas ir klasisks gājiens gandrīz visos citos Latvijas restorānos – svaigs un gards vietējais ēdiens, laba vīnu karte ar labiem dažādu reģioniem paraugiem, bet alus ledusskapī viens gaišais vieglais alus. Man patiešām nav saprotama šāda pieeja vietā, kas kā ievērojamu papildus akcentu izceļ savu alus darītavu. Es nekad neesmu bijis tā sauktā food pairing atbalstītājs, taču pat man liekas dīvaini, ka alus restorāns nepiegriež kaut minimālu vērību alus un ēdiena saderības akcentēšanai.

2016-06-03 20.04.26

Nepārprotami rodas iespaids, ka netiek izmantots viss alus darīšanas potenciāls, arī ar lieliskajām un pavisam ne lētajām alus darināšanas iekārtām (cik esmu dzirdējis, no Latraps, kas kādu brīdi plānoja paši brūvēt alu). Esošā situācija gan neizslēdz potenciālu attīstīties, vienīgi mazliet žēl, ka lielisks ēdiens nav uzreiz jau komplektā ar pavisam lielisku alu. Tad pēc pusdienām būtu daudz labāka sajūta.

  • Dainis

    Alā to tumšāko pirms nedēļas dzēru – OK Latvijas parastais, starp Tērveti un Piebalgu, bet pa €3.20 labprātāk Malduguni vai Odzienu paņemu.