Ziemeļamerikas alus meistarklase

Pagājušajā nedēļā notika interesants notikums – Cēsu alus organizēts alus ar nosaukumu Alus Meistarklase, kas notika restorānā Rīgas centrā. Tās ietvaros alus speciālists stāsta par noteikta pasaules reģiona aliem un pie reizes dod iespēju dažus alus nogaršot. Protams, divu stundu pasākumā ar pusduča alus degustāciju nav iespējams aptvert visu alus dažādību, taču prasmīgi izvēloties stāstniekus un alus paraugus, zināmu iespaidu iegūt pavisam noteikti var.

Viss sākās ar ASV. Par amerikāņu alu stāstīja zviedrs Andreas Fält. Viņš ir ASV alus vairumtirgotājs un Brewers Association pārstāvis Eiropā. Brewers Association is kaut kas attāli līdzīgs Latvijas Alus darītāju asociācijai un tajā ir tikai mazās  un pseidotradicionālās alus darītavas.

andreas_cesu

Andreass aptuveni apstāstīja 20.gs. ASV alus vēsturi un plašos vēzienos mēģināja aptvert kaut daļu no ASV alus dažādības. Uzdevums bija grūts, turklāt nevaru teikt, ka stāstījumam nevarētu piesieties. Īpaši jau leģendām un atmiņā palika stāsts par IPA. Tas esot angļu alus, kam bija augstāks alkohola saturs un vairāk apiņu, lai 18. un 19.gs spētu izturēt garo braucienu no Anglijas uz Indiju. Meli! kliegtu angļu alus vēsturnieki un norādītu uz vēsturiskajām IPA receptēm, kuru alkohola saturs nav nekāds augstais un arī apiņu nav milzīgs daudzums. Tam visam uguni piemeta vietējā alus pārstāvja piebilde, ka IPA savu rūgtumu iegūst no sausās apiņošanas, t.i. apiņu pievienošanas raudzēšanas laikā. Patiesībā apiņi rūgtumu rada tikai vārot, bet berot tos aukstā alū, iespaids uz rūgtumu ir aptuveni vienāds ar nulli. Sauso apiņošanu veic, lai iegūtu jauku aromātu.

klase_cesu

Vēl ne visai patika biežā skaitļu pieminēšana. Auditorijai, kas nav aldari, diemžēl visu lielumu norādīšana hektolitros nekādu milzu skaidrību neviesa. Šis dzērienu nozarē izmantotais mērs nav ļoti populārs un varētu būt grūti saprast vai 7 miljoni hektolitru, kas ir augstākais robežlielums mazajai ASV alus darītavai ir daudz vai maz. Šeit būtu ievērojami palīdzējis šī skaitļa pārveide litros – 700 miljoni litri un tā pielīdzināšana kādam vietējai publikai labāk saprotamam lielumam, piemēram, norādot, ka šāds apjoms ir piecas reizes lielāks par visu Latvijā gada laikā saražoto. Jeb ASV mazā darītava var būt pat 140 reizes lielāka par Latvijas mazo darītavu.

Par spīti dažām nepilnībām, šoreiz daudz vairāk bija tā, kam nevarēja piesieties. Pats stāstījums kopumā bija vērtējams kā labs, bet pasākumā degustētācijai piedāvātais alus bija lieliska ASV alus izlase. Ļoti, ļoti laba.

pudeles_cesu

Viss sākās ar Boston Ale un Sierra Nevada Pale Ale, kam sekoja trīs atšķirīgas IPAs. Pašā noslēgumā bija kroņa numurs – Alaskan Smoked Porter 2012.gada izlaidums. Nezinu vai pasaulē ir labāks dūmu porteris. Vai pat porteris vispār. Arī Modus Hoperandi IPA izcēlās pārējo alu vidū.

Kopumā alus meistarklase vērtējams kā ļoti saturīgi pavadīts vakars. Cik noprotu, pašlaik nav precīzi zināms, cik daudzas meistarklases vēl būs, bet iespējams, ka tās varētu būt par beļģu, angļu un iespējams vēl kāda reģiona alus tēmām. Atliek vien gaidīt Cēsu alus paziņojumu.

Fotogrāfijas: Cēsu Alus, http://cesualus.lv/meistarklase/