Walter “alus”

Kādu laiku nebiju Latvijā un tikai tagad RIMI plauktos pamanīju Walter. Neko īpašu no šī atlaižu čempiona negaidīju, jo šī šķidruma cena būtu pieņemama pat tad, ja tāda būtu minerālūdenim. Vai nu minerālūdens ir pārcenots vai arī alus ir sasodīti liels draņķis. Laikam šoreiz abi.

Abus Walter cilmes produktus brūvē Cēsu alus un skaitās no Latvijas 10 visvairāk pārdotajiem aliem.Pamatīgas šaubas par alus Latvijas izcelsmi (kas minēta uz etiķetes) gan manī sēja kāda Igaunijā dzīvojoša paziņa teiktais, ka Walter varētu būt A. le. Coq ražojums (gan Cēsu Alus, gan A. Le Coq pieder somu Olvi un lielākā daļa abu darītavu ali ir līdzīgi pēc izskata un vienādi pēc satura). Precīzāk A. Le Coq Pilsener un A. Le Coq Double Bock. Turklāt šis alus tiek ekspluatēts vēl vairāk un ir saukts arī par Tartu Walter un Tartu Walter 8.0%. Mēsls ar trim sejām.

Walter alus

Katrā ziņā, alu pagaršojot, vīlies nebiju. Līdz šim biju domājis, ka neko sliktāku par atsevišķiem ungāru gaišajiem aliem dzīvē nenāksies dzert. Attiecībā uz stipro alu, amerikāņi šādam alum ir ieviesuši eifēmisku nosaukumu – malt liquor (iesala dzēriens), kurš daļēji tiek uzskatīts par atsevišķu alus stilu. Tas radies 20. gs. vidū, kad konservatīvajos štatos bija sarežģīti alkohola licencēšanas noteikumi un alu virs aptuveni 5% tirgot bija aizliegts – tad stiprāko alu nosauca par iesala dzērienu un lieta bija darīta (ir arī citas nosaukuma rašanās versijas). Tāds īsteni labs un precīzs latviskais ekvivalents ir “traktoristu alus”. Šī stila ali parasti paredzēti tikai skurbuļa iegūšanai, garša ir briesmīgi salda ar izteiktu alkoholu un tas izcili labi “sit pa galvu”  – domāju, ka Walter Stiprais uzrāda teicamus rezultātus un sacensībās noteikti varētu pretendēt uz zelta medaļu.

Vien nedaudz žēl, ka tīrs ūdens un apiņi no Cēsu Alus un RIMI puses ir tikuši piesmieti tik nelāgā veidā.

  • nuja

    Protams, ka tie ir vieni un tie paši ali un pildīti te Cēsīs, te tartu. Walter arī Igaunijā sauc Walter. Attēlā redzamais Pilsner pie mums atrodams kā Cēsu Pilsner. Lietuvā tie paši ali ir ar nosaukumiem Fortas un Horn. Tāpat ir Šaku-Švyturis-Aldaris (EE-LT-LV) un arī Lāčplēsis atrodams kā Kalnapilis Lietuvā (neatceros, kā to sauca Igaunijā). Bet Walter ,visticamāk, ir tas pats Cēsu (A.Le.Coq) Light (4,2%), tikai Supernetto vajadzībām nodēvēts par Walter (lai “nemaitātu”zīmolu? varbūt arī kāda sauja apiņu tur mazāk nekā īstajā Light)

  • dzerualu

    Cēsu Pilsener gan neesmu redzējis pēdējā laikā un tam alkohola sastāvs bija 4.7%, nevis 4.2% kā Walter un A. Le Coq Pilsener. Nu vienalga, tās shēmas, kas alus nosaukumiem ir apakšā ir pārāk grandiozas laikam.

  • nuja

    paskatījos tīmeklī, tiešām, A.Le.Coq Pilsner ir 4,2… Mūsu 4,7 gan bundžas noformējums bija gandrīz tāds pats kā tas igauņi 4,2.
    Shēms ir riebīgi grandiozas :D pieļauju, ka “unikālais” un it kā PV vētras “radītais” Mītavas alus Igaunijā atrodams kā “unikāls” A. Le. Coq Kurrata alus :D
    Vispār trakums- aizbrauc uz tuvējām ārzemēm, bet alus tas pats, tikai ar citu nosaukumu. grūti atrast kaut ko nebaudītu. Leišos abu Biržu alus darītavu alu var pagaršot un laikam Šauļos vēl bija neatkarīga alus darītava. Ir tāds Vilkmerģers alus- kas izrādās pildīts Polijā…
    Igauņos bija Pērnavas Pulse (kas gan tagad ir dāņiem, tiem pašiem, kam Bear Beer [Ķekavas Alus avots]) un Veru pilsētā darītais alus. Un vēl Sāremā kadiķu briesmekļalus :)
    Latvijā tomēr samērā labs stāvoklis – Tērvete, Bauska, Užava, Piebalgas un vēl Alus Brālis (?)

  • dzerualu

    Man no Latvijas vēl samērā dzerams Ingver Alus liekas. Viņiem vismaz nedaudz atšķirīgs alus, kaut gan laikam pamatā visam ir iepirktās, nevis pašu receptes.

  • ilmars

    Latgalē kādreiz kad taisīja alu pēc tam tecināja PATAKAS, un atceros veči smējās ka pēc patakām spriežot alus esot bijis labs. Tā ka šis darinājums varētu saukties par patakām.

  • Shemix

    Walters ir labākais ! W!