Valmiermuižas Vasaras alus

Klāt jaunā Valmiermuižas provju trijotne. Man jau tās proves mazliet apnikušas, bet gadījās būt darītavas veikala tuvumā un kaut kā gadījās nopirkt.

Šis alus patīk arī ar to, ka internetā pieejams ļoti detalizēts topošā alus apraksts – gan ar iesaliem, gan apiņu šķirnēm, pat sausās apiņošanas daudzumiem, kas gan neko neizsaka, ja nav zināms alus apjoms, kas tiek apiņots. Bet tur vieta izaugsmei, turklāt tik detalizētu informāciju no Latvijas darītavām iepriekš vēl nebiju manījis. Tas Valmiermuižai liels papildus pluss.

valmiermuiza

Visi ali darināti, tos apiņojot ar iekrāčošanu. Šis ir Valmiermuižas izdomāts termins procesam, kur alu raudzēšanas sūknē caur nelielu tvertni ar apiņiem, lai iegūtu papildus apiņu aromātu – tas ir viens no kaķošanas jeb sausās apziņošanas paveidiem. Iekrāčošana skan dzejiski, bet šīs metodes pionieri pirms aptuveni desmit gadiem –  amerikāņu darītava Schalfly to sauca par apiņu zārku (hop coffin) un vēlāk par apiņu raķeti (hop rocket), bet Sierra Nevada, kas paralēli izstrādāju identisku tehniku, savu ierīci vēl aizvien sauc par apiņu torpēdu (hop torpedo).

Vasaras alus etiķetēs un alus aprakstos ir metaforām pilni teksti par vasaras pilnbrieda augļaino saldumu, gaisīgo spirgtumu, kreptīgo garšu un saules noglāstīto pļavas zāļu rūgtenumu. Parastajā Valmiermuižas stilā.

Nr. 1 garšo ne pēc kā. Uz glāzes beigām pārlieku daudz salduma un ne vēsmas no pļavas vai apiņiem. Nr. 2 ir ievērojami labāks, ar tik tikko jaušamiem apiņiem, kas labāk izlīdzina iesala ietekmi. Viegls un patīkams dzēriens, tomēr uz glāzes beigām arī garšo pliekani. Nr. 3 ir mazāk izteikti apiņi kā Nr. 2, tomēr šis alus kopumā liekas vislabākais no trijotnes.

Diemžēl Valmiermuiža visus trīs alus krāčo vai torpēdē pārāk maz, tikai 24h. Prasītos gan vairāk apiņu, gan ilgāks laiks, ja jau tiek izmantota šāda metode. Es nesagaidu IPA, taču nedaudz izteiktākus garšas akcentus varētu atļauties.

  • Andrejs

    Vai tiešām ir domāta apziņošana? Vai varbūt tomēr apiņošana?

    • dzerualu

      Damn autocorrect. Apiņošana -> apziņošana, lāgeris -> šlāgeris.

  • edgars melnis

    Tev vajadzētu izlasīt pētījumu par sauso apiņošanu (forumā zem grāmatu topika kaut kur bija), lai nerunā muļķības par to ka 24h ir par maz sausajai apiņošanai. Realitātē pāris stundas ir vairāk nekā pietiekami. ;)

  • kspc

    Kas tas par sviestu valmiermūdžas lapā! Iekrāčošana manai ausij skan diezgan dumji :) Un “osme”, kas tā tāda? Varbūt tomēr oža? Un uzrādīti aukstās apiņošanas apiņu kg, tas ir uz tonnu, hektolitru, vai uz kādu alus daudzumu?