mājbrūvēšana

Mājbrūvēšana ir labākā iespēja, kā pietiekoši vienkāršā veidā pagatavot lielisku alu. Latvijas mājas alus darītājus apvieno KUPLA (Kustība par labu alu), kurā darbojas vairāki desmiti brūvētāju no visas Latvijas – no studentiem līdz pensionāriem.

Vienīgais mājas alus forums latviešu valodā ir KUPLA mājas alus forums. To regulāri lasa un tajā diskutē vairāki desmiti Latvijas mājbrūvētāju, kā arī topoši vai esoši profesionāli brūvētāji. Labietis, Malduguns, Viedi ir tikai dažas no darītavām, kas izaugušas no KUPLA mājbrūvētāju pulka.

Par velti ir pieejama Mājas alus rokasgrāmata iesācējiem, kur aptuveni simts lappusēs ir izskaidroti mājas alus darīšanas pamati un viss pārējais, kas būtu jāzin, brūvējot alu pirmo reizi.

Reizi mēnesī (ziemā – katru mēnesi, bet vasarā retāk) Rīgā un Jelgavā notiek mājas alus darītāju pasēdēšana, kurā tiek sanesti mājas brūvējumi, tie garšoti un diskutēts gan par mājās alu, gan alu vispār. Aicināti ir arī visi tie, kas alu vēl nebrūvē. Sīkāka informācija par katru nākamo pasākumu ir KUPLA forumā, vienā no pašiem augšējiem tematiem ar dzeltenu fonu.

mājas alus  Jāņiem

Mājas alu Jāņiem var izbrūvēt, izlasot augstāk minēto mājas alus rokasgrāmatu, tur aprakstīts viss nepieciešamais. Tomēr jāatceras, ka, lai sanāktu kvalitatīvs alus, nepieciešamas vismaz 10 dienas (viegla gaišā alus gadījumā), bet labāk – divas vai trīs nedēļas. Protams, var lasīt gudrības, ka īstu mājas miestiņu var iegūt trīs dienu laikā, bet šāds ekspresdzēriens, diemžēl, ir pārbagāts fūzeļiem un citiem neveselīgiem savienojumiem un diez vai pelnījis godu saukties par alu. Tad jau daudz veselīgāk ir dzert šņabi  – mazāk noreibs un mazāk sāpēs galva.