Labietis

alus labietis

Šis ir mans pirmais ieraksts par Labieti un noteikti nebūs pēdējais. Jau kopš pagājušās nedēļas A.Briāna ielā 9, blakus Pienam ir vaļā Labietis, Latvijas jaunākā alus darītava. Visu brūvē un pārdod Reinis un Edgars, labi zināmi Latvijas mājbrūvētāji un abi vienu vai vairākas reizes ir ieguvuši uzvaras Latvijas mājbrūvētāju konkursos. Viss tiek brūvēts turpat uz vietas, turklāt iejavošanas un vārīšanas procesu var labi novērot aiz stikla sienas. Raudzēšanas tvertnes atrodas turpat blakus, aiz slēgtām durvīm zemākā temperatūrā.

labietis ieeja
Labieša ieeja. Daži sīkumi nav pabeigti, trūkst, piemēram, izkārtne. To, kā Labieti atrast, var izlasīt viņu Facebook profilā https://www.facebook.com/AlusDarbnicaLabietis

Kaut arī ražošanas un pārdošanas daļā viss ir kārtībā un funkcionē bez problēmām, visi papīru darbi ir paveikti, kā arī saņemtas piecsimt atļaujas, sēdēšanai pagaidām ir pieejamas vietas tikai pie bāra letes un uz palodzēm. Vēl telpai pa vidu būs milzīgs galds. Labietī būs tikai daži individuālie galdiņi telpas malās, pārējiem nāksies sēdēt pie viena kopējā saimes galda un iepazīties un omulīgi tērzēt. Nebūšot arī televizora.

ieksskats2 ieksskats1

Labieša alus ir vienīgais alus Latvijā, kur alum tiek pievienotas augi, kas vēl pirms dažiem gadsimtiem bija daudzu alu sastāvā. Kadiķogas, ķimenes, pelašķi un virši papildina viņu daudzos alus. Tāpat neviens neskopojas ar labu un dārgu vācu iesalu vai interesantām apiņu šķirnēm no visas pasaules. Alus nav ļoti lēts, sākot no 1,75 1,40 Ls puslitrā (tik maksā lētākais VIVA) līdz vidēji divarpus latiem par alus kausu. Pieejams arī pudeļots līdznešanai, 0,75 litru pudelēs ar vēzējamo korķi kā arī izlejamais alus viena un divu litru PET pudelēs.

Kas man ļoti patīk Labietī? Ir pieejams traki daudz informācijas gan par alus izejvielām, gan alus pagatvošanas procesu. Kad būšot mazliet vairāk brīva laika, sarakstīšot un publicēšot arī pilnas receptes.

alus krani
Pagaidām var izmēģināt septiņas šķirnes, vieta ir astoņām, taču skaidrs, ka tās ļoti bieži mainīsies pārmaiņas būs gandrīz katru nedēļu. Alus etiķešu kolekcionāriem būs ko pasvīst, vācot kopā etiķetes.

Pats izmēģināju gandrīz visus alus, bet pamatīgāks apraksts būs vēlāk, tad kad būšu Labieti apmeklējis vēl pāris reizes. Piektdien sāku ar Mežu (5,5%). Tas ir alus ar kadiķogām, visai tumīgs, sveķains un nedaudz saldens. Man ne visai, bet daudziem patika. Tālāk iedzēru kādu malku Trīs Indiāņu (5,0%), kas ir viegli ierūgtena IPA ar trim amerikāņu apiņu šķirnēm. Nopirku arī pudeli līdzņemšanai, kurai esot mazliet jānogatavojas. Pagaršoju Radziņu (5,6%) – paniknu kviešu alu ar milzu daudzumu kviešu iesala, bez kviešu alus rauga un pāris ķimeņu saujām piedevām. 75% kviešu iesala tomēr pievieno tikai nenormāli aldari, kas stundām ilgi grib piņķerēties ar filtrēšanu. Man ļoti patika Soho Švītiņš (4,4%), pagājušā gada mājas alus sacensību Blomē uzvarētājs. Viegls, gards un labi pļumpējams alus.

soho svitins

Manuprāt, pats labākais Labieša alus bija VIVA jeb viena iesala un viena apiņu alus, kas ir alus veids kā mājbrūvētāji pārbauda noteiktu iesala vai apiņu šķirņu garšas, jo tad garšas neietekmē nekas cits. Pašreizējā Labieša VIVA darināta ar franču Aramis apiņiem, vēlāk būšot citas. Bija ideāla, patīkama un atsavaidzinoša.

Labieša aldaris Egars pilda alu kegos
Labieša aldaris Egars pilda alu kegos

Pavisam noteikti visiem iesaku doties uz Labieti Briāna ielā 9 un nomēģināt visus alus. Pie reizes noteikti varēs apskatīt alus darītavu darbībā un ja Edgars un Reinis nebūs traki aizņemti ar alus gatavošanu, viņi noteikti atbildēs uz visiem jautājumiem.

  • Andris

    Es ļoti ceru, ka vismaz uz viena krāna būs kāds eksperimentu aliņš- katras pāŗis nedēļas kāda jauna recepte!

    • Dainis

      Tie jau visi pa lielam ir eksperimentu ali, kas tikai noteiktu laika posmu būs nopērkami – regulāri uzradīsies kas jauns.

    • Edgars Melnis

      7 ali ir gatavi un pieslēgti krāniem. Vēl 6 ali vēl gatavinās.Tā kā jaunumi ik pa laikam būs. Bet protams būs pāris iemīļotās šķirnes, kas vienmēr būs pieejamas.

      • edgars melnis

        Cenas pa krāsām šādas:
        0.33l glāze 0.5l glāze 0.75l stiklā1l līdzi 2l līdzi
        Ls0.95 Ls1.40 ——– Ls1.60 Ls2.90 <-balta
        Ls1.20 Ls1.75 Ls2.90 Ls2.00 Ls3.70 <-pelēka
        Ls1.45 Ls2.10 Ls3.20 Ls2.40 Ls4.50 <-dzeltena
        Ls1.70 Ls2.45 Ls3.60 Ls2.80 Ls5.30 <-sarkana
        Ls1.95 Ls2.80 Ls4.70 Ls3.60 Ls6.90 <-melna

      • Andris

        Super, tieši tas ,ko cerēju ,ka jūs darīsiet !

  • sd

    Labieši – Baltie Tēvi, kas kaut kur sadabūjuši zeltu, sudrabiņu. Visi Baltie Tēvi vēlas kļūt par labiešiem, taču nevēlas neko darīt, lai par tiem kļūtu.

    http://www.dv.lv/BT_FAQ.html

    Vēlviena vieta kur baltajiem tēviem nokolēt visu zeltu sudrabiņu :)

    • janis

      Nu pie Labieša jau ies arī sliktie tēvi un gan jau pa kādam krustnesim ar ieskries. Un nav izslegta arī kada bajāra parādīšanās. Bet ja Labietis neievēros kartības rulli, tad arī var atnākt bajāru karadraudze. Baltiem tēviem turklat nemaz nav zelta sidrabina, tikai vaska ritulīši un tos jau pats Perkontevs lēmis nokoklēt sidrabbirzīs un pārverst svētavotā.

  • Ernests

    Yes, man Viva arī vislabāk garšoja.

  • Valdis

    Interesanti kā gaumes atšķiras, man Mežs patīk vis labāk un Soho vismazāk:) bet visi eili šeit ir izcili!!!

  • Berģu Bode

    Par prieku mums un pārējiem alus cienītājiem, Labietis tagad ir iegādājams arī BerģuBodē Brīvības gatvē 452!

  • Pingback: Žiemos alaus festivalio Līgo Ziema 2014 įspūdžiai | Tikras Alus()