Alus pagrabs

Es vienmēr biju uzskatījis, ka pagrabs ir telpa pazemes stāvā vai vienkārši pazemē, vai arī brīvi stāvoša ēka pilnībā vai daļēji virs zemes līmeņa, apmesta ar zemi. Gadījumā, ja šadā pagrabā uzglabā alu, to var saukt par alus pagrabu. Pagrabs nav vienkāršs pieliekamais vai aukstuma kambaris, kur tiek uzturēta zemāka temperatūra. Drošības dēļ paskatījos, kā tad pagrabu definē ārpus Latvijas.

Britānijas enciklopēdija: telpa zem zemes līmeņa […]. Tipisks pagrabs var atrasties zem mājas vai ārpusē, daļēji zem zemes ar tā augšējo daļu pārklātu ar zemi, lai aizsargātu to sala un uzturētu konstantu temperatūru un mitrumu. Vācu Vikipēdija saka: Pagrabs ir noslēgta ēkas daļa, kas atrodas pilnībā vai daļēji zem zemes līmeņa.

Tieši tādēļ man nelielu neizpratni radīja Valmiermuižas paziņojums pirms gada, taču pēc tam, kad tam svaigi pievienojas Tērvetes alus, izskatās, ka tas kļūst par jaunu stilu. Runāt par alus fermentācijas tvertnēm kā par pagrabu.

Valmiermuižas alus preses relīze pirms gada: Pieprasījums pēc „Valmiermuižas alus” šā gada pirmajos mēnešos audzis jau par 64% . Atklāj jaunu alus pagrabu.

Tērvetes alus preses relīze šī gada 5.martā: Šogad uzņēmums jau iesācis darbu pie jauna alus pagraba izveides, kas darbosies 1973.gadā būvētā pagraba vietā. “Pagrabs ir būtisks, lai nodrošinātu stabilu produkta kvalitāti. Mums kā dzīvā alus ražotājiem pagrabs ir būtiska, tā teikt, tehnoloģija, lai nodrošinātu 20–30 dienu alus noguldīšanas laiku un nemainīgi augstu alus kvalitāti,” klāstīja Dominieks.

alus pagrabs

Interesanti būtu redzēt to pagrabu, ko minētās darītavas ir izrakušas pie vai zem brūža. Tā vietā var novērot, ka tiek uzstādītas papildus jaunas vai lietotas nerūsējošā tērauda fermentācijas tvertnes. Turklāt lielā daļa mūsdienu darītavu fermentācijas tvertnes pat neatrodas aukstuma kamerās, kuras ar lielu piespiešanos varētu saukt par nosacītiem pagrabiem. Jo temperatūra parasti tiek kontrolēta un uzturēta katrai fermentācijas tvertnei atsevišķi – katrā rūgšanas posmā nepieciešama nedaudz savādāka temperatūra un vieglāk un parocīgāk to mainīt katrai tvertnei, nevis visai telpai kopā.

Nākamais solis laikam būs stāstīt, ka katlus karsē nevis ar gāzi vai tvaiku, bet gan karstiem akmeņiem, kurus met misas katlā, kā senie latvieši. Jo ja tā padomā – gan akmens, gan gāze nāk no zemes. Tātad, saistība abiem ir.

  • Bet klau, tam pagrabam ir baigais mārketinga spēks!!! Ka paskatos uz tiem kegiem tajā alā, tā uzreiz fantāzija sarosās!:)))

  • Dainis

    Āreče, Murmuļmuižai jauns pagrabs – http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151290717852126.1073741825.167444687125&type=1

    no komentāriem:
    ”Michael Perdue New tanks?
    about an hour ago via mobile · Like

    Valmiermuižas alus Michael Perdue Yes, specially for dark beer!
    about an hour ago · Like”

    Tak vajadzēja teikt, nē – nekāda tvertne – ”it’s cellar” ;)