Aldaris: Senais pret Dūmaku

Palēnām visa pilsēta pārklājas ar alus dueļa reklāmām, kuras, kā liekas, malā nobīda Lāčplēša sacensību dalībniekus. Abus dueļa dalībniekus nopirku arī es, jāsaka, ka man būtu patikusi patīkamāka cena.

Kā liekas, tad Aldaris atkal mēģinājis atgriezties uz pseidovēstures takas, šoreiz, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, visi “leģendu” teksti gan ir reti nebaudāmi, interesanti uzzināt gan par dzērienu, kuru mūsu senči “dzēra pirms simtiem gadu”, bet, manuprāt, absolūts sviests ir sadzīts attiecībā uz Seno, kura “recepte nāk no 19.gs. vidus”. Mani daudz vairāk būtu interesējušas alus sastāvdaļas, kuras nez kāpēc Aldaris vienmēr izvairās pieminēt, laikam arī tagad iekšā ir trāpījušās kādas 19.gs vai senatnei nepiedienīgas vielas.

Nav jau tā, ka es Aldari uzskatītu par ļauno, jo zinu, ka jebkura lielā darītava spēj izbrūvēt lielisku alu, ja grib, uzskatāms piemērs tam  ir Porteris, bet diemžēl daudz izdevīgāk ir vairumā ražot ūdeņainas dziras, nevis kvalitatīvu alu. Žēl, protams, bet bez tā neiztikt.

Vispirms ķēros klāt Dūmaku (5,0%). Duļkaini un nepievilcīgi brūns alus ar nelielām, taču noturīgām putām. Kā liekas, ka tad brūvētājiem ir bijusi vēlme panākt maksimālu līdzību ar lauku mājalu un tas aptuveni ir izdevies. Smarža gan ir neizteiksmīgs viegls iesals.

Garša arī nekāda, īpaši ilgi jūtams interesantais apiņu rūgtums ar BOD minēto “gadsimtiem izkoptu metālisku piegaršu”. Nav ne šis ne tas, ir lielākoties neizteiksmīgs alus ar reti nelabu izskatu.

Ja ir bijis domāts izbrūvēt dūmalu (vispār es nesaprotu to teikumu par aizmirsto tehnoloģiju, jo neviens nekādas alus tehnoloģijas nav aizmirsis, tās pēdējo pārsimts gadu laikā, it īpaši Eiropā, nav īpaši mainījušās), tad tas noteikti nav sanācis. Arī līdz normāla lauku alus līmenim vēl ļoti tālu. Ja citiem aliem, kaut vai Brengulim, nepievilcīgo skatu vairāk nekā atsver labā garša, tad šajā gadījumā tā drīzāk atbaida.

Man ir aizdomas, ka Dūmaku tapis ar domu – uzbrūvēt kaut ko jaunu, bet tik piesardzīgi tā lai mūsu vidējais statistiskais patērētājs nenobīstas no tā, ka alus pēc kaut kā arī garšo.

Senais (5.0%) izskatās labs un pievilcīgs ar noturīgām putām, samērā patīkama smarža, nedaudz  liekas, ka ir karameļu iesals sajūtams.

Garša ir izteiktie rūgti apiņi, tādi ne visai patīkami, tomēr jauki, ka šim alum vismaz ir jebkāda garša. Uz pudeles beigām gan vairs tik pozitīvās domās neesmu, tomēr ja šo alu turpinātu ražot, tad varbūt nebūtu tik slikti. No abiem Senais vismaz man rada labāko iespaidu.

Neesmu pārliecināts, ka Aldaris turpinās brūvēt vienu vai otru. Drīzāk liekas, ka šie abi ali piedzīvos tādu pat galu kā visi Uguns, Leģenda 1865 un pārējie – vasarā būs, bet rudenī, kad pērk mazāk  – vairs ne, jo tik lielam uzņēmumam nav izdevīgi pārāk daudzas šķirnes uzturēt . Izskatās, ka galvenais šo alu uzdevums ir piesaistīt uzmanību Aldara zīmolam ar kaut ko jaunu, nevis izlemt par jebkkāda produkta nākotni; to kādas garšas patērētājiem būs jāpatīk, izlemj Aldaris pats un ar pārbaudītiem paņēmieniem visiem iestāsta, ka tās ir labas.

Ja Aldaris gribētu izbrūvēt kaut ko labāku, tad atjaunotu kaut vai to pašu Tumšo vai arī RadioSWH alu (drīkst ar citu nosaukumu), tie man likās neslikti. Alus duelis, protams, ir pievilcīgāks pasākums, vismaz kaut kas jauns un nebijis, turklāt liekas, ka plāns pagaidām īstenojas ļoti sekmīgi, var novērot, ka alu pērk labi.

Un vēl mazliet izskatās, ka Aldaris ir šķībi noskatījies uz Valmiermuižas panākumiem, tādēļ nolēmis arī nedaudz šajā jomā ielīst. Tāds kā premium alus ar tendenci uz senatni – tajā Valmiermuižai klājās labi un laikam ir nolemts, ka nebūtu slikti kaut nelielu daļu no šī tirgus arī paņemt.

Kopumā no abiem duelantiem nav sanācis nekas īpašs. Lāčplēša gadījumā vismaz tās garšas ir atšķirīgas, kā arī cenas/kvalitātes attiecība mazliet labāka.

Un beigās aptauja – šeit gan, atšķirībā no oficiālā dueļa, iespējama trešā atbilde.


  • Dūmaku man likās tāds nekāds, kā jau teici, un cena ir briesmīga, tad jau labāk bauskas paņemt vai tumšo lukss piebaldzieti ar akcijas cenu 0,66Ls

  • es degustēšanu atlikšu uz patiesi saulaināku laiku :)

  • tomaac

    Veikalā redzēju, bet palika žēl naudas priekš aldara… Kaut kur dzirdēju, ka drīzumā Aldaris laidīs klajā Dinamo alu.. to gan vismaz vienu nopirkšu… tikai dēļ nosaukuma :).. Lai gan man liekas, ka tur iekšā būs prastais Aldara ar, iespējams, mazliet palielinātu alko saturu… kaut kā tak tie hokeja pļēguri jāpievilina :D

  • krisha
  • kspc

    Dzerualu, lai mani vārdi tagad noguļas kā akmens Tev uz sirds- Senais ir samērā normāls un dzerams alus! Un Tu esi vainīgs, ka es viņu pamēģināju, jo pirms tam pagaršoju seno alu, nu tas gan neizteiksmīgs un bezgaršīgs, un nolēmu, ka Seno nav vērts pirkt, bet, tad Tu ieliki savu vērtējumu un nolēmu tomēr pamēģināt…

  • kspc

    Man te samežģījās- pirms tam pagaršoju Dūmaku alu…

  • dzerualu

    Es jau nekur nesaku, ka Senais ir slikts. Es uzskatu, ka ir aptuveni dzerams un rekur ir mana vērtību skala.

    izcils
    ļoti labs
    labs
    dzerams
    vidējs/normāls
    slikts

  • tu labāk lāčplēša medalu pamēģini, bet nu blakus paņem ūdens glāzi, lai ir ar ko muti izskalot… :))

  • Dzeru alu

    Pamēģināju. Es neteiktu, ka riebīgs, drīzāk ļoti dīvains. Tik dīvains, ka man ar vienu reizi pilnībā pietika.

    No vienas puses tas ir labi, vismaz kaut kas atšķirīgs no kopējā piedāvājuma.

  • janis

    Tik daudz visādu frīkainu jaunumu ka šķiet ka Amerikas Craftbrewing vilnis atvēlies līdz Latvijai. Cerams ka atvelsies arī kāda jauna alusšķirne , netikai atkal un uz riņķi tie paši nodrāztie lāgerīši ar medus vai mājalus piešprici. Kautkāda virsraugfobija.

  • dzerualu

    Nezinu gan kāds te sakars ar ASV Craftbrewing vilni. Pagaidām man izskatās pēc parastām vasaras aktivitātēm, vēl tikai jāgaida Cēsu alus “jaunumi”.

    Kā izskatās, Aldarim iet labi, Līvu arī, jo daļa lētā šņabja vietā pērk lētu alu un tagad abi ķer, cik var paņemt arī no mazo darītavu tirgus, kas cīnās ar zaudējumiem. Tās laikam gan nav priecīgas.

    Un fīlija, nevis fobija :)

  • dzobs

    Šodien no rīta ieraudzīju šos veikalā un gribēju pieminēt par tiem šeit, bet kad atnācu, atzinums jau bija! :)
    Starp citu, ko vēl redzēju veikalā.. Plostnieku alus nav iekļauts GBGL(Good beer guide..), jeb tas nav latviešu?
    Un vēl… Optima linija, gaišais un tumšais! :) Tas priekš GBGL neder, jo laikam ir lietuviešu, bet tomer būtu interesanti ieklausīties eksperta viedokli :) Pats nemeģināju :)
    Es nemeģinu autoru kaut ko spiest darīt, vienkārši šonedēļ atklāju šo portālu un kad biju veikālā, nolēmu parbaudīt, vai gādījumā nav kas izlaists :)

  • gatavs

    Precizejums: Radio SWH alu taisija Cesis :)
    ja par teemu, tad alu Senais, manuprat, varetu raksturot ar kada latviesu politika teikto lauziita anglu meelee (NS), savukart Dumaku – prieks Aldara ir OK, tacu ja runaja par (tjip) nefiltreeto alu, tad praata nak k-kas pavisam cits un vel maz dzirdets!

  • gatavs

    sorry, pirms Ceesim to darija Aldaris! vainigs.

  • janis

    Es biju domājis tieši fobiju nevis fīliju. Bailes no virsrauga. Vari teikt par vasaraktivitatem ko gribi, bet nefiltrēts alus no aldara ir superuzdrīkstēšanās. Mazie nestrādā ar zaudējumiem. Madona jau palielinājusi ražošanas jaudu no 3 tonnām pagājušogad līdz 20 tonnām šogad. Valmiermuiža arī tikai aug.Aldara aktivitāte saistīta tieši ar to ka tie lēnām sāk atdot pa mazam procentiņam savas tirgus daļas. Un nu tagad grib iebrist šajā “craft” druvā. Nedomā ka viņi nezin kādi vēji pasaulē svilpo. Es domāju ka vissliktākā nākotne paredzama Bauskai un Piebalgai. Pārāk jau ieslīguši pašapmierinātībā un vispār necenšas ne ar ko vairs pārsteigt. Man personīgi nav skaidrs kādam jābūt alum ar nosaukumu Minhauzena vai ar Ķenci virsū vai kaut kādu tur mednieku. Un es apjūku un paņemu Valmiermuižu vai Tērvetes orģinālo.

  • specialists72

    Neaiztikt Piebalgas alu! Manis pēc uz tās etiķetes var būt sazīmēts nezin kas, ja tas alus man garšo un es to esmu atzinis par labāko cenas/kvalitātes dēļ (sencītis rullē!), tad man pinīgi po kas tur sazīmēts un arī pēc etiķešu maiņas es tādu turpināšu pirkt, ja saturs nebūs mainījies. Jāsaka gan, ka pēc sava brūvētsākšanas pērku stipri reti un maz, galvenokārt lai nogaršotu kādu jaunumu

  • specialists72

    p.s. Un tas ka nav kaut kādi neprognozējami jaunumi šajā ar pārsteigumiem bagātajā pasaulē un ir stabilas vērtības kas nemainās, manuprāt ir tikai labi.

  • janis

    Nu nezin gan kas tur tik šausmīgi labs ka visas Latvijas alusdarītavas ražo gandzrīz vienādu produktu. Kāda tad tev baigā tur izvēle – gaišais lāgeris un tāds pats tikai ar bik vairāk karameļiesalu, tipa tumšais. Nu un tad vēl brenguļsaldais. Es jau nesaku ka Piebalgas alus slikts tikai apgrozijums krītas viņiem tieši dēl tā ka nespēj piesaistīt jaunus klientus. Nu nav baigi kardinālo atšķirību starp Piebalgu , Tērveti, Bausku, Valmiermuižu , Užavu. Ja tev garšo Piebalgas Senču tad nopērc un pamēģini Aldara pilzenes. Nav liela atšķirība. Protams ka te tūlīt sāksiet bļaut ka nu ir milzonīga atšķirība starp piebalgas senci un valmiermuižu, bet ja noliekam tos abus salīdzinājumā ar kādu beļģu trippel tad sapratīsiet ko nozīmē atšķirība. Es te nerunāju par to kurš labāks vai sliktāks bet par dažādību. Es taka biju iedomājies ka tā mājbrūvēšanas aktivitāte cilvēkos radīs interesi par kaut ko jaunu un nebijušu. Neko labu tādās klasiskās vērtībās neredzu ja man ir liegta iespēja izvēlēties un 10 gadus no vietas jārij viens un tas pats. Mūsu Latvijas klasiskā kaite kā vienmēr ir provinciālisms . Vai patiešām nevienam neinteresē nekas jauns un atšķirīgs …..vai tad šajā forumā vieni vienīgi pensionāri novākušies. Protams ka neeksistē definīcija par to kas ir labs alus, bet gan vienīgais kritērijs var būt garšo/negaršo. Tam es piekrītu, bet lai izveidotu savu garšas gaumi un attīstītu to, ir jāpagaršo pilnīgi viss un tad tikai var ar pilnu atbildību deklarēt savu izvēli. Ar vārdu tradicionālas vērtības raksturot garšas nianses būtu nekorekti. Šis apzīmējums vairāk takā piedienētu jēdzieniem valsts, ģimene, morāle….Ar ko gan Piebalgas senču ir stabilāka vērtība par Salvator Bockbier vai Beļģu Trippel. Patiesībā jau tāda Latvijas alusdarīšanas tradīcija nemaz neeksistē, viss ir nospiests no fričiem.

  • BOD

    Plostnieku Leiši ražo.

    Pārpeistošu savu episko apcerējumu no sadaļas ”Par Blogu”:

    Aprīlis 22, 2010 plkst. 19:39

    THIS DAY HAS COME, MY SON, the ALDARIS, HAS BROUGHT TO US TWO NEW BEERS …

    Pa 66 kapeikām nopērkami SENAIS (pēc seņču receptēm, protams) un DŪMAKU nefiltrētais (pēc 100-gadīgām recēptēm, tas pat ezim skaidrs). Viss uz etiķetēm sarakstītais (sastāvs, protams, nav uzrādīts, izņemot miežus), liktu Andrejam Pumpuram čokurā sarauties.

    Atgriežoties pie alus izstrādājumiem: tas pirmais varētu būt šābrīža labākais Čurdara gaišais, jo tam ir kautkāda garša, kura turklāt nav pretīga, salkana un kā citādi puķēs saliet rosinoša. Nedaudz rūgtumu jūt. Tāds, normāls padzēriens. Nujā, un tas Dūmaku … tāds duļķains, necaurspīdīgs šķidrums bez smaržas ar gadsimtiem izkoptu metālisku piegaršu, kura, par laimi, neuzkavējas pēcgaršā. Atsauca atmiņā pagājošās vasaras Zviedrijas velobrauciena, kad tika ietestēts pēc vikingu receptēm brūvēts alus ar burvīgu bundžas garšu.

    P.S. Pirms pāris dienām medalu noprovēju:

    Alum līdzīga limpene vien ir. Uz D-Light pusi. Ja jau medus vesela procente, ta kāpēc vēl glikozes sīrups, cukurs un dabīga medus aromāts jāliek klāt ? Pārāk rūgts medus gadījies ? Tā medus garša visai saintētiska. Tāpat kā 2l Cēsu ”Bitīt matos”. Labāk Lidiņa Medalu iemaukt. Tas vismaz pēc alus garšo.

    @ janis – Aldaris jau gadus 5 Kviešu nefiltrēto alu ražo, tā ka nekāda dižā uzdrīkstēšanās tā nav. Manispēc, labāk to būtu pudelēs pildījuši

    Starp Piebalgas, Tērvetes utt. ir pietiekami liela atšķirība, bet protams ne tādā kā starp Duvel un Newcastle Brown Ale …

  • janis

    Kviešinieks neskaitās jo pēc definīcijas ir nefiltrēts, a par visu pārējo pilnīgi piekrītu gan tev gan pats sev.

  • BOD

    Kādā ziņā – pēc definīcijas nefiltrēts ?! Ir pa pilnam filtrēto kviešinieku.

  • Pirmais, kas iešāvās prātā veicot pirmo Dūmaku malku – eu, tā taču garšoja Aldaris 90to gadu otrajā pusē:)

    Seno vēl neesmu baudījis.

  • Jurijus

    BOD, labais! Pareizi par mízaldariem teikts!

  • kspc

    Saabrs, nu tev ar to garšu gan kaut kas klibo…

  • janis

    To BOD
    Tu domā Kristalweizen, a es Hefeweizen.:) Pat Baltikai ir nefiltrēts kviešinieks.

  • subgrade

    Nez, man tas Senais likās draņķīgāks par Dūmaku. Dūmaku bija diezgan bezgaršīgs, kamēr Senais ar kaut ko attāli atgādināja mēģinājumu līdzināties Tērvetei, tikai sadiršot visu ar kaut kādu pretīgu sīvumu, ko cēli nosauc par “izteiktu apiņu rūgtumu”. Katrā ziņā, naudu vairs netaisos tērēt ne par vienu no šiem abiem.

  • bondage fruit

    man senais likās gardāks, bet tie pseidovēsturieskei meli no aldara puses tiešām riebj

  • acentis

    Nu man Senais tīri labi garšoja. Atgādināja manu iecienīto Piebalgas. Dūmaku arī principā nebija slikts, bet Senais labāk patika. Principā labi, ja vien tie “nesabojāsies laika gaitā”, lai varētu no jauna izgudrot to pašu veco.
    Izskatās, ka Aldaris dueļa ideju principā nospēris no Lāčplēša vēlēšanu cīņām, idejas skeletu apaudzējot ar citu gaļiņu :)))

  • bodhi

    Re, cik garšas izjūtas dažādas! :) Dūmaku – tāds pabriesmīgs paskats, bet garša likās labāka nekā Senajam, kuram tieši “atsita” sīvu, metālisku pēcgaršu? Un nu jautājums off-topic – kāpēc tādu patiesu alus cienītāju vidū (bez ironijas!) ir iecienīti visi šie ali ar 7% un pat vairāk stiprumu? Palasot ratebeer.com, lielāko komentāru daļu, viss, kam ir zem 10% tiek dēvēts par “čurām” utt…? :) Nu bet cik tad un jājautā pat kā tādus alus dzer – no šnabja glāzītēm, vai? Nu parasti jau tā 3-4-5-6 pudelītes (4.6 – 5.2 %) izdzer brīvdienā, ko ar to “padsmitnieku” “biezo un noturēto” “no kārtīgās receptes” – malko pa spicglāzītei vai izšauj kausiņu un diena ir beigusies? Nu nopietni – kā šitos dzer, ja visi tā slavē (un vai tad tiešām tik labi garšo)? Un tie, kas pabijuši Anglijas/ASV pabos, kā tie iederas krogus dzeršanas kultūrā?

  • dzerualu

    Nezinu, man vislabāk patīk alus ar 2.5-4.0%. Diemžēl tādu ārpus Anglijas, Vācijas un Čehijas ir briesmīgi maz. Latvijā nav vispār.

    Nākamā kategorija, kas man garšo, ir vidēji stiprie (tā līdz 8-9%) ali. Es nevaru noliegt, ka daudziem kvalitatīviem stiprajiem (uz terminu “kvalitatīvs” neattiecas gandrīz neviens Austrumeiropas ražojums) ir laba un intensīva garša. Daudzi ļoti stiprie ali nāk tikai 0,25-0,33 ml pudelēs. No Eiropas aliem iesaku kādreiz pamēģināt Nogne ražojums, tad jautājums kāpēc? atkritīs uzreiz un bez variantiem.

    Un ja kas, es alu ikdienā dzeru ne vairāk kā pudeli dienā, lai izbaudītu garšu, pilnībā ar to pietiek :), krogā vai kādā pasākumā, protams, vairāk, bet 5-6 pudeles ir galīgs max. Man aknas tomēr ir dārgas.

  • bodhi

    Nu re, kaut kāda skaidrība tiek radīta, paldies! Un jasecina, ka baaaigais provinciālisms te alus tirgū valda – nu tādā nozīmē, ka 2.5 – 4.0% šeit vispār nav redzēts (kā jau minējāt), attiecīgi tāpēc arī ieliku regulārā piedāvājuma procentus. Nu un par kvalitatīviem stiprajiem arī tas pats – skaidrs, ka lācplēša dižalus vai kādreizējais sātans nav minētajā kategorijā! :) eh, jāskatās no tumsības ārā – jāaiziet kaut vai līdz tam bombardier bāram, iesākumā, kamēr līdz tiem Nogne tiks…

  • Bono

    Dūmaku alus garšo pilnīgi tāpat kā aldara pilzene pirms kādiem 6 gadiem!
    Ar draugiem paņēmām šo alu un visi kā viens pēc iemalkošanas teica ka garša uzdzen baigo nostaļģiju un ka šāds alus kaut kad jau ir dzerts. Bija riktīgs ‘dejavu’ efekts :)